ANGSTREDUCTIE

Meer RUST & VERTROUWEN bij nieuwe zorgclienten

Hoe reduceer je angst voor ziekenhuisbezoek en maak je patiënten vertrouwd met de zorgafdeling voordat zij fysiek één stap in het ziekenhuis zetten?

 

Angst voor Ziekenhuisbezoek

Uit internationaal onderzoek blijkt dat 33% van alle mensen een hoge mate van angst ervaart voor ziekenhuisbezoeken.

Ziekenhuisomgeving

Eén van de grootste determinanten voor angst is de ziekenhuisomgeving zelf. Met name de gebouwen-structuur en de bewegwijzering van veel ziekenhuizen dragen niet bij aan de zelfredzaamheid van patiënten.

Door oriëntatieproblemen in grote zorggebouwen, mede door de schaal en complexiteit, verliezen patiënten de controle over hun omgeving.Dit veroorzaakt bij veel mensen extra angst, hetgeen een negatief effect kan hebben op een medische behandeling.

Oriëntatie problemen

Reguliere Angstreductie

Reductie van deze extra angst kan plaatsvinden door een goede psychologische voorbereiding en het bieden van controle en keuzemogelijkheden. Dit kan door middel van goede patiënten voorlichting, een prettig ogend ziekenhuisgebouw en transparantie (alles laten zien). Minder angst betekent meer veiligheid, een snellere genezing en een grotere patiënttevredenheid. Vooral bij kinderen kan angstreductie een groot verschil maken in de behandelervaring. Daarom is het belangrijk dat kind en ouders zich veilig en op hun gemak voelen bij een ziekenhuisbezoek. Onderzoek toont aan dat patiënten die zelf hun bestemming vinden in een ziekenhuis meer zelfvertrouwen hebben en minder een beroep doen op het verplegend personeel.

ONLINE Angstreductie

MatterCare realiseert een ruimtelijke pre-oriëntatie door een zorgafdeling ‘virtueel en interactief’ in beeld te brengen met een 3D- & VR (Virtual Reality) Locationview op basis van ‘Digital Reality’. Dit is een digitale fotografische realiteit, niet te verwarren met een virtuele realiteit, die zij virtueel kunnen beleven. Patiënten en bezoekers van een ziekenhuis kunnen hiermee een zorgafdeling vooraf en op een voor hen geschikt moment (24/7) virtueel bezoeken zonder dat zij daadwerkelijk één stap in het ziekenhuis zetten. Dit kan plaatsvinden vanuit het comfort van de eigen huiskamer met het gevoel alsof ze toch zelf al op de zorglocatie aanwezig zijn.

Een 3D-Locationview bestaat uit 3 kijkopties (bezichtiging-. poppenhuis- en plattegrondview) te bekijken met smartphone, tablet of PC. De Locationview is ook te bekijken met een VR-Bril (Samsung VR-Gear of Google Cardboard) i.c.m. een smartphone. Hiermee ervaart de kijker een cognitief gevoel van fysieke aanwezigheid en waant zich op de betreffende zorgafdeling.

Het OOGenBLIK onderzoek in Het KinderOOGcentrum toont aan dat angst gerelateerd aan een ziekenhuisbezoek, zowel vooraf als tijdens het fysieke ziekenhuisbezoek, aantoonbaar is verminderd door de ziekenhuisafdeling vooraf online virtueel te bezoeken. De kinderen hebben het bekijken van 3D Locationview ervaren alsof ze zelf al door het ziekenhuis liepen. Deze virtuele beleving van een zorgafdeling geeft, meer vertrouwen en minder angst voor de ziekenhuisomgeving; zowel vooraf als tijdens het echte ziekenhuisbezoek,

Hieronder kunt u een samenvatting van het OOGenBLIK onderzoek downloaden.

MINDER ANGST, MEER RUST & VERTROUWEN

DEZE ORGANISATIES KUNT U AL VIRTUEEL BEZOEKEN
 

OOGenBLIK : onderzoek naar ruimtelijke pre-oriëntatie in het belang van angstreductie

Genomineerd voor de Zorginnovatie-prijs 2019

De Erasmus Universiteit Rotterdam startte in samenwerking met het KinderOOGcentrum een onderzoek met als doel meer duidelijkheid te verschaffen of èn in hoeverre een ruimtelijke pre-oriëntatie van de fysieke ziekenhuisomgeving bijdraagt aan het reduceren van angst bij kinderen bij een (eerste) ziekenhuisbezoek voor de medische behandeling.

Benieuwd waarom een virtueel bezoek vooraf  angst reduceert bij nieuwe clienten? Lees het artikel over het OOGenBLIK onderzoek.

Gratis Whitepaper OOGenBLIK

3 + 1 = ?

Zij vertrouwen op MatterCare

Enkele quote’s van kinderen & ouders uit het OOGenBLIK onderzoek.

“Ja, ik ben niet banger maar ik ben nog steeds wel bang want …..het haalt niet de angst voor de dokter weg maar je bent wel relaxed over de plek waar je wezen moet.”

“….omdat ik had het al een keer gezien, dus ik wist al hoe het eruit ging zien. En ik ging lekker spelen en ik bleef gewoon rustig.”

“Ja, ik heb gezocht naar die kinder-ehh, ja controle kamers. Ik ging toen even dat van bovenaf kijken en toen zag ik ze gelijk”

“Ja, dat je bij dat dollhouse dat je dan plat kon kijken en een beetje zo schuin zeg maar. En twee keer toen wist ik niet waar ik was en welke kant ik op moest en toen klikte ik daar op en toen zag ik precies weer waar ik stond en toen kon ik weer gewoon lekker verder gaan.”

“En het poppenhuis heb ik daarna pas gedaan. Het poppenhuis is wel fijn, want ik kan dan heel gemakkelijk ergens aantikken waar je wilt zijn. Dat vond ik wel fijner, maar het lopen vond ik op zich ook wel heel leuk, dat heb ik ook meer gedaan.”

“Ik vond het best wel, ik vond het lopen het leukst, want dan krijg je ook een beetje het gevoel alsof je echt in het ziekenhuis bent. En wat ik ook echt heel leuk vond, we stonden bij die Oogbol, en hij loopt zo die trap op en hij zegt “Kijk hier kan ik wel naar boven.”

“Het zag er wel een beetje hetzelfde uit, en ik vond het best wel druk toen ik kwam en het zag er een beetje het zelfde uit als de showcase en ik dacht heel goed te weten wat we moesten doen maar mijn vader zei “we moeten nog een pasje maken en dit en dat” en toen wilde ik gewoon gelijk doorlopen naar balie 4, maar mijn vader zei “wacht maar hier” en toen was het eigenlijk wel handig zo’n showcase, want je verwacht meer, dus je weet precies wat er voor je staat en je weet ook dan, als je met je ouders kijkt dan weten je ouders ook waar je het beste heen kunt gaan.”

“….er werd ons uitgelegd waar we moesten zijn he. Pappa kwam iets later want die moest de auto weg zetten maar wij wisten precies waar we naar toe moesten… We heb ook goed gekeken naar de showcase.”

“Omdat we die showcase hadden bekeken wist ik al waar we moesten zijn en ehh omdat we iets later waren, en bij de inschrijfbalie duurde het wat langer, dus het was wel heel handig om vooraf te weten waar ik moest zijn. En toen zijn we regelrecht daar naartoe gelopen.”

“Kijk het was zo; hij is niet bang voor ziekenhuizen. Hij heeft nog nooit iets meegemaakt waardoor hij dat zou hebben. Hij is daar dus niet bang voor. Alleen hij is voor zichzelf een beetje angstig voor iets nieuws. En dat had hij nu niet omdat hij op die laptop had gekeken. Dus ik ben wel degelijk van mening dat het hem heeft geholpen, want hij heeft gewoon heel goed geslapen de nacht daarvoor. Dat was voor mij wel opvallend. Daarom had ik al zoiets van ik ga dit pas de laatste avond doen want anders ligt hij straks 5 nachten te malen, maar dat was dus absoluut niet het geval.”

Wilt u meer weten over Angstreductie door middel van een 3D & VR Locationview?